Povremeni post

Povremeni post

Povremeni post je dijetetska strategija koja se kreće između perioda posta i jela.

Postoje različiti oblici, uključujući metodu 16/8, koja uključuje ograničavanje unosa kalorija na 8 sati dnevno i metodu 5: 2, koja ograničava vaš dnevni unos kalorija na 500–600 kalorija dva puta nedeljno.

Kako ove dijete funkcionišu: Povremeni post ograničava vreme koje vam je dozvoljeno da jedete, što je jednostavan način da smanjite unos kalorija. To može dovesti do gubitka težine – osim ako ne nadoknadite unošenjem previše hrane tokom dozvoljenih perioda obroka.

Gubitak težine: U pregledu studija, pokazalo se da povremeni post uzrokuje 3–8% gubitka težine tokom 3–24 nedelje, što je značajno veći procenat od drugih metoda (2 pouzdani izvor).

Isti pregled pokazao je da ovaj način ishrane može smanjiti obim struka za 4-7%, što je marker za štetnu masnoću na stomaku.

Druge studije su otkrile da povremeni post može povećati sagorevanje masti uz očuvanje mišićne mase, što može poboljšati metabolizam.

Druge prednosti: Povremeni post povezan je sa efektima protiv starenja, povećanom osetljivošću na insulin, poboljšanjem zdravlja mozga, smanjenjem upale i mnogim drugim prednostima.

Nedostaci: Generalno, isprekidan post je siguran za većinu zdravih odraslih osoba.

S tim u vezi, oni koji su osetljivi na pad nivoa šećera u krvi, kao što su neki ljudi sa dijabetesom, slabom težinom ili poremećajem ishrane, kao i trudnice ili dojilje, trebalo bi da razgovaraju sa zdravstvenim radnikom pre nego što počnu sa povremenim postom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *